Badanie:

Naukowcy zbadali wpływ warunków przechowywania różnych postaci preparatów probiotycznych MaxiFlorin na żywotność bakterii w nich zawartych.

Prof. dr hab. n. farm. Paweł Ramos

Wydział Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Aby preparat probiotyczny był skuteczny, musi być odpowiednio przechowywany

Preparaty zawierające bakterie probiotyczne znalazły szerokie zastosowanie we współczesnej medycynie. W ostatnich latach gwałtownie wzrasta liczba doniesień naukowych potwierdzających ich skuteczność w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń.
W zależności od użytego szczepu probiotyki są stosowane m. in. w trakcie lub po antybiotykoterapii, u pacjentów cierpiących na zespół jelita wrażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy dysbiozie mikroflory jelitowej.

Jednakże, aby preparat probiotyczny był skuteczny, to oprócz zawartości deklarowanego składu, w tym certyfikowanego szczepu bakterii oraz ilości drobnoustrojów tworzących kolonie (CFU), musi być odpowiednio przechowywany. Warunki jego składowania nie powinny obniżać ilości zawartych w nim drobnoustrojów probiotycznych, ani zmieniać jakości użytych do formulacji substancji pomocniczych.

W celu dostarczania produktów farmaceutycznych oraz suplementów diety cechujących się najwyższymi standardami, firma Biocanto stale kontroluje i bada swoje produkty, w tym preparaty zawierające probiotyki (MaxiFlorin kapsułki, Maxiflorin krople). W tym celu poddaliśmy analizie wpływ warunków przechowywania naszych probiotyków (lodówka, temperatura pokojowa) na liczebność zawartych w nich bakterii.

Ma to ogromne znaczenie dla pacjenta, gdyż już niewielkie zmiany w ilości bakterii znajdujących się w preparacie, mogą powodować, iż terapia będzie nieskuteczna.

W przypadku preparatu MaxiFlorin zawierającego szczep Lactobacillus rhamnosus GG w postaci kapsułek, nasze badania wykazały, że już w siódmym dniu przechowywania w temperaturze pokojowej (25°C [±0,5°C]) spada ilość deklarowanych bakterii.

W 14 dniu badania, ilość bakterii spadła o ponad połowę (Ryc.1), a w 21 dniu ilość bakterii obniżyła się z początkowej ilości 3 miliardów do zaledwie 400 milionów

Ryc. 1. Wpływ warunków przechowywania na żywotność bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG zawartych w preparacie MaxiFlorin kapsułki.

Z kolei w przypadku preparatu MaxiFlorin w postaci kropli przechowywanie w temperaturze pokojowej powodowało wzrost znajdujących się w preparacie drobnoustrojów (Ryc.2). Jest to fakt tylko pozornie pozytywny. Ponieważ wskazuje na to, że preparat w postaci kropel przechowywany w temperaturze pokojowej stwarza bardzo dobre warunki dla rozwoju drobnoustrojów, w tym również chorobotwórczych.

Bakterie patologiczne w takim preparacie mogą znaleźć się w przypadku jego przypadkowego nadkażenia, np. podczas niewłaściwego podawania produktu przez pacjenta. Ma to duże znaczenie szczególnie w przypadku kropli, gdyż te są podawane niemowlętom i małym dzieciom, których flora jelitowa nie jest jeszcze w pełni rozwinięta. W związku z tym przechowywanie kropli w temperaturze lodówki sprawia, iż warunki dla rozwoju drobnoustrojów patologicznych są ograniczone.

Jak wykazały nasze badania przechowywanie obydwu preparatów MaxiFlorin w lodówce powoduje, iż deklarowana ilość zawartych w nich drobnoustrojów probiotycznych pozostaje stała przez cały okres ich przydatności (Ryc. 1 i 2).

Możemy powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, iż pacjent otrzymuje produkt spełniający zarówno badania jakościowe jak i ilościowe.

Ryc. 2. Wpływ warunków przechowywania na żywotność bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG zawartych w preparacie MaxiFlorin krople.

Należy przy tym wspomnieć, że znaczna większość preparatów probiotycznych obecnych na rynku, zarejestrowanych jako suplementy diety, zawiera szczep Lactobacillus rhamnosus GG oraz jest bardzo podobna w składzie do preparatów MaxiFlorin, pomimo to ich producenci deklarują możliwość przechowywania ich poza lodówką. Fakt ten ma ogromny wpływ na jakość sprzedawanych produktów oraz skuteczność farmakoterapii z użyciem probiotyków. Ponadto, zwróćmy uwagę na fakt, że preparaty zarejestrowane jako leki OTC, wymagają przechowywania w temperaturze lodówkowej, gdyż tylko w takich warunkach jesteśmy w stanie zachować stabilność szczepów probiotycznych.

Piśmiennictwo:

  1. Lederberg J., McCray A.T., ’Ome Sweet ’Omics—a genealogical treasury of words, “Scientist” 2001, s. 8
  2. Binek M: Mikrobiom człowieka – zdrowie i choroba. Post Mikrobiol 2012; 51: 27–36.
  3. Jandhyala S. A., Talukdar R., Subramanyam C. i in., Role of the normal gut microbiota, World J Gastroenterol 2015, s. 8787-8803.
  4. Gliński Z. Kostro K. Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie, Życie Weterynaryjne 2015; 90(7)
  5. Olszewska J, Jagusztyn-Krynicka EK. Human Microbiome Project – Mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka. Postępy Mikrobiologii 2012;51:243-256.
  6. Rakowska M., Lichosik M., Kacik J., Kalicki B., Wpływ mikrobioty na zdrowie człowieka, Pediatr Med Rodz 2016, 12 (4), p. 404–412
  7. Jańczewska I., Domżalska Popadiuk I. Kolonizacja przewodu pokarmowego noworodków oraz wpływ czynników modyfikujących mikrobiotę jelitową na zachowanie zdrowia. Forum Zakażeń 2016; 7(6): 4
  8. Pac-Kożuchowska E, Krawiec P. Wpływ mikrobioty jelitowej na stan zdrowia dzieci Standardy Med Pediatria 2014; 11: 89-95 43–448
  9. Douglas-Escobar M, Elliott E, Neu J. Effect of intestinal microbial ecology on the developing brain. JAMA Pediatr. 2013; 167(4): 374–379.
  10. Mayer EA, Tillisch K. The brain-gut axis in abdominal pain syndromes. Annu. Rev. Med. 2011; 62: 381–396.
  11. Cryan JF, Dinan TG. Mind-altering microorganisms: The impact of the gut microbiota on brain and behavior. Nat. Rev. Neurosci. 2012; 13(10): 701–712.
  12. Lyte M. Microbial endocrinology: Host-microbiota neuroendocrine interactions influencing the brain and behavior. Gut Microbes. 2014; 5(3): 381–389.
  13. Collins SM, Bercik P. The relationship between intestinal microbiota and the central nervous system in normal gastrointestinal function and disease. Gastroenterology. 2009; 136(6): 2003–2014.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając z niej wyrażasz na to zgodę.